Ή αλλιώς: Thinking outside the box? No! Thinking WITHOUT a box!
από τη Μαρία Ντάβου
Κυρία Ντάβου, τί ακριβώς είναι το Deeper Learning;
To Deeper Learning είναι ένα πρόγραμμα που βασίστηκε στην ιδέα του γιού μου και καθηγητή Άγγελου Ευαγγελίδη. Ο Άγγελος σκέφτηκε πως θα ήταν ενδιαφέρον και πρωτοποριακό να «ξεφορτωθούμε» τα Course Books, τα Test Books και όλο το πλαίσιο διδασκαλίας που μας ορίζει το «σύστημα», για να ανακαλύψουμε τη μάθηση μέσα από νέους δρόμους. Να κάνουμε το shift από το testing στο thinking! Εγώ συνεισέφερα στο παιδαγωγικό και το μεθοδολογικό πλαίσιο, τομείς που είναι της δικής μου ειδικότητας. Το εφαρμόζουμε στο σχολείο μας εδώ και 2 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα!
Η βασική αρχή του Deeper Learning, είναι η φιλοσοφική αναζήτηση και η αβεβαιότητα. Λειτουργεί κάπως σαν το CLIL. Διδάσκουμε στους μαθητές μας περιεχόμενο με έναν multi-modal τρόπο, με κεντρικό εργαλείο τη φιλοσοφική αναζήτηση. Για παράδειγμα ας πούμε ότι έχουμε θέσει ως στόχο να ασχοληθούμε στα πλαίσια του μαθήματος, με το Artificial Intelligence. Οι ερωτήσεις και η ύλη του μαθήματος δεν θα έχουν σχέση με αυτό που λέμε exam prep. Θα είναι ερωτήσεις όπως: «Έχω συνείδηση;», «Το σώμα μου είναι διαφορετικό από το μυαλό μου;», «Τα ζώα μπορούν να σκεφτούν;», «Είναι δυνατόν να ερωτευτείς ένα ρομπότ;», «Αν ο εγκέφαλός μου εμφυτευθεί σε ένα ρομπότ, αυτό θα γίνει εγώ;» Απαντάμε σε τέτοιου είδους ερωτήματα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, αλλά και αυτό που προσωπικά ονομάζω “Humanistic Innovation”, δηλαδή το να ξαναβρίσκει κανείς την αγάπη για το βιβλίο, για το κείμενο, για τον γραπτό λόγο και γι’ αυτό που έχει να του πει ο διπλανός του!
Πολύ ενδιαφέρον! Εμβάθυνση στη γλώσσα μέσα από τη φιλοσοφική αναζήτηση!
Ναι! Και όχι μόνο! Υπάρχει ας πούμε slot στο Deeper Learning που αφορά τα παραμύθια! Τα παραμύθια είναι ένας χώρος ο οποίος προσφέρεται για ανάλυση άλλων παραμέτρων, όπως ας πούμε τα έμφυλα στερεότυπα. Γιατί η Σταχτοπούτα περιμένει; Γιατί η Χιονάτη περιμένει; Και όλη αυτή η διαδικασία γίνεται στην Αγγλική γλώσσα!
Φτάνουμε δε σε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Οι μαθητές δε σταματούν τα μαθήματα αφού πάρουν το Proficiency! Από τον ενθουσιασμό τους και το όφελος που βιώνουν, από μόνοι τους συμπεραίνουν και κάνουν πράξη, ότι η εκμάθηση της γλώσσας δεν σταματά στην απόκτηση του πιστοποιητικού, η γλώσσα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς! Μαζί με το δικό μας είναι περίπου 20 σχολεία στο σύνολο απ’όλη την Ελλάδα που εφαρμόζουν το Deeper Learning και όλα έχουν καταθέσει το ίδο! Πως οι μαθητές είναι κατευχαριστημένοι με το γεγονός ότι το μάθημα δε στηρίζεται στο βιβλίο, αλλά στο “Let’s think…”
Οπότε όλες οι δεξιότητες της γλώσσας δουλεύονται μέσα από αυτό τον τρόπο;
Ακριβώς! Η αγαπημένη συνάδελφος Αναστασία Λαγιοπούλου που εφαρμόζει το Deeper Learning στο σχολείο της, έκανε ένα εξαιρετικό σχόλιο, πως για να διδάξουμε στα παιδιά λεξιλόγιο, πρέπει πρώτα να διδάξουμε εννοιολόγιο. Και πράγματι έχει πολύ δίκιο! Για να μπορέσουν τα παιδιά να αφομοιώσουν το απαιτητικό λεξιλόγιο των ανώτερων επιπέδων των ξένων γλωσσών, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν με τις έννοιες, να ξέρουν τί σημαίνουν οι λέξεις αυτές. Και αυτό γίνεται πράξη με τη διδασκαλία της σκέψης και της αβεβαιότητας, πάνω στην οποία βασίζεται και η επιστημονική σκέψη. Πρέπει να μην ξέρουμε και να ψάχνουμε να βρούμε τις απαντήσεις!
Και πώς συνδυάζεται το Deeper Learning με την αξιολόγηση μέσα στην τάξη;
Η αξιολόγηση μέσα στην τάξη, γίνεται μέσα από ένα portfolio με συγκεκριμένα εργαλεία. Ο μαθητής αξιολογείται και στις γλωσσικές του δεξιότητες και στα 21st century skills, αλλά και στα Deeper Learning skills, που είναι λίγο διαφορετικά. Τώρα σε σχέση με τις εξετάσεις; Όπως φάνηκε από την πρώτη κιόλας φορά που το εφάρμοσε ο Άγγελος στην τάξη, οι μαθητές που εκπαιδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο, είχαν εξαιρετική επιτυχία στις εξετάσεις! Πολύ περισσότερο από τα επαναλαμβανόμενα tests που δεν σε βοηθούν να αναπτυχθείς γλωσσικά, αυτό που βοηθάει είναι να σκέφτεσαι στην ξένη γλώσσα και αυτό φαίνεται και από τα ποιοτικά τους αποτελέσματα, δηλαδή τις επιμέρους βαθμολογίες του Speaking , Listening. Βλέπετε όταν διαβάζεις από το πρωτότυπο κείμενο για τον Noam Chomsky ή τον Alan Turing, το λεξιλόγιο του Proficiency μοιάζει μετά παιχνιδάκι!
Δηλαδή, ποιές ηλικίες μπορούν να διδαχθούν με τη μέθοδο Deeper Learning;
Οι μαθητικές μας προπτυχιακές ηλικίες είναι από Στ’ Δημοτικού μέχρι Α’ Λυκείου. Μετά τα πιστοποιητικά, αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται γιατί το αγαπούν, είναι κάθε ηλικίας. Και σταματούν ..όταν θέλουν πια να σταματήσουν! Φυσικά έχουμε ξεχωριστά τμήματα ενηλίκων. Πέρσι στα τμήματα αυτά ασχολήθηκαν με την ποίηση, φέτος γράφουν μικρά διηγήματα. Το πρόγραμμα από μας έχει φτιαχτεί ώστε να περιλαμβάνει 18 slots (θεματικές κατευθύνσεις), αλλά μπορούν να δημιουργηθούν κι άλλες! Για παράδειγμα στο σχολείο της αγαπητής κυρίας Στρούμπα, έχει φτιαχτεί ένα πολύ ενδιαφέρον νέο slot με θέμα το Advertising. Έχει δουλευτεί ώστε να διερευνηθούν σε βάθος τα στερεοτύπα που προβάλλονται μέσα από τις διαφημίσεις, ο ρόλος της γυναίκας στη διαφήμιση, η αντικειμενοποίηση της γυναίκας και άλλα. Αλλά και άλλοι συνάδελφοι έχουν δημιουργήσει τα δικά τους θέματα, πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα και δεν στηρίζονται μόνο στο υλικό που τους παρέχουμε εμείς! Χρησιμοποιώντας τον «σκελετό» του Deeper Learning που περιλαμβάνει οδηγίες για Syllabus Design, Observations, Training και τόσα άλλα. Έτσι κι αλλιώς το μάθημα που γίνεται στο Deeper Learning, είναι κατά πολύ ορμώμενο από το έμψυχο υλικό της τάξης. Δεν μπορείς να πείς από την αρχή «Θα διδάξω αυτό!», με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεις βάσει ενός βιβλίου. Όλοι μαζί οι μαθητές πρέπει να διαλέξουν το θέμα και από κει κι έπειτα ο καθένας πρέπει να πει «Έχω στο μυαλό μου αυτά τα ερωτήματα, στη διάθεσή μου αυτά τα εργαλεία για να τα προσεγγίσω..πάμε!»
Άρα εκπαιδεύεται και το καθηγητικό προσωπικό της Σχολής έτσι;
Βεβαίως! Οργανώνονται training εξειδίκευσης, workshops, εξατομικευμένα για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Διοργανώνονται επίσης και Deeper Learning Teachers meetings, ώστε οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δουλέψει πάνω στο θέμα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να προτείνουν ιδέες τους που δούλεψαν και να συμβουλέψουν τους νεώτερους για το πώς θα πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα κι αυτοί με τη σειρά τους στις τάξεις τους! Μέσα στην επόμενη χρονιά, σχεδιάζουμε κι ένα νέο course για Deeper Learning Instructors, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται και θα πιστοποιούνται ώστε να μπορούν να διδάξουν με τη μέθοδο αυτή παντού στον κόσμο! There are no limits in Deeper Learning!
Το πρόγραμμα Deeper Learning διατίθεται σε σχολές ξένων γλωσσών κατόπιν επικοινωνίας με την κυρία Ντάβου. Υπάρχουν 3 βασικά πακέτα συνεργασίας και προ της εφαρμογής τους, οργανώνονται trainings για τους καθηγητές που θα το εφαρμόσουν και (προαιρετικά), ενημερωτικές συναντήσεις γονέων από την ίδια την ομάδα της κυρίας Ντάβου, ώστε να γνωστοποιηθεί και να αναλυθεί το πρόγραμμα στο κοινό.
Το πρόγραμμα διατίθεται κατά αποκλειστικότητα σε ένα μόνο συνεργαζόμενο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ανά περιοχή.