Ο κόσμος μας αλλάζει και αυτό δεν είναι νέο!
Είναι παλιό όσο κι ο κόσμος και κάθε γενιά παρατηρεί έκθαμβη το πόσο πολύ προχώρησε η επόμενη! Μπορεί οι μεγαλύτεροι να το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, αλλά αν το δούμε αντικειμενικά και από κάποια απόσταση, η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει και προοδεύει συνεχώς. Οι ζωές των ανθρώπων καλυτερεύουν, οι κοινωνίες ωριμάζουν και όσο αυτό συμβαίνει, η Γη …μικραίνει!
Τελευταίο μεγάλο άλμα, η τεχνολογική επανάσταση που εκμηδένισε τις απόστάσεις και τα νέα, οι αλλαγές και οι γνώσεις από όλο τον κόσμο μεταφέρονται αστραπιαία από τη μια γωνιά του πλανήτη στην άλλη! Με τη νέα αυτή εξέλιξη οι νέες γενιές μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι ο κόσμος όλος είναι το σπίτι τους και επομένως τους αφορά. Γαλουχούνται για πρώτη φορά με ιδέες παγκόσμιες και νιώθουν έτοιμοι να δεχτούν μια μεγάλη πατρίδα χωρίς σύνορα, χωρίς «άλλους», μόνο με «δικούς».
Επόμενο είναι να νιώθουν πιο έτοιμοι από κάθε άλλη γενιά να γίνουν πολίτες του κόσμου, να γνωρίσουν το σπίτι τους, να περιπλανηθούν, να μάθουν, να δουλέψουν, να γνωρίσουν κι άλλες μεριές της γής κι όχι μόνο τον τόπο που τυχαία γεννήθηκαν. Και το επιδιώκουν, ακόμα κι όταν δεν τους οδηγεί κάποια ανάγκη. Ξεκινούν και ανακαλύπτουν ότι έξω από τον μικρόκοσμο του μέρους που μεγάλωσαν, οι άνθρωποι έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και αρκετές διαφορές. Έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, αλλά και άλλες προτεραιότητες.
Κάποιες όμως κοινές συνισταμένες υπάρχουν για όλους!
Αξίες, στόχοι και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι το ίδιο χρήσιμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και αυτός που τα διαθέτει, είναι ικανός να θεωρηθεί γρηγορότερα «Πολίτης του Κόσμου». Ιδιότητα που παρ’όλο που την έχουμε όλοι μας εκ γενετής, συμβαίνει το εξής οξύμωρο, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως την έχουμε και να την καλλιεργήσουμε!
Τϊ είδους εφόδια πρέπει να έχει ο μελλοντικός «Πολίτης του Κόσμου»; Και πως μπορούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να βάλουμε το λιθαράκι μας στη διαμόρφωση αυτού του «Πολίτη» του παγκόσμιου ονειρευτή, ταξιδευτή και δημιουργού του πανέμορφου μέλλοντος που δικαιούμαστε όλοι;
«Πολίτες του Κόσμου» in the making!
H ευθύνη μας εμάς των εκπαιδευτικών να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν Πολίτες του Κόσμου, είναι μεγάλη. Έχουμε όμως τα εργαλεία για να διδάξουμε, αρκεί να πιστέψουμε στην ιδέα και να ασχοληθούμε! Στόχος μας, η μελέτη και η δημιουργία προτάσεων για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων ώστε να επηρεάσουμε θετικά μια κοινότητα ενώ παράλληλα γαλουχούμε μελλοντικούς ηγέτες!
Συμμετέχοντας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, οι μαθητές μας ενθαρρύνονται ώστε να επενδύσουν περισσότερο στη μάθησή τους. Με τη συμμετοχή τους σε παγκόσμια projects, οι μαθητές αποκτούν πολύτιμη εμπειρία χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη και άλλες μαθησιακές δεξιότητες του 21ου αιώνα.
Οι τάξεις μας λοιπόν είναι το τέλειο περιβάλλον για τη δημιουργία των μελλοντικών Πολιτών του Κόσμου. Σε κάθε ηλικιακό επίπεδο, το υλικό διαφέρει, αλλά η μεθοδολογία είναι κοινή. Ας επιχειρήσουμε να θέσουμε τα βασικά βήματα για το πως θα δουλέψουμε ένα Global Project στην τάξη μας και θα δώσουμε μια ιδέα στους μαθητές μας για τα θέματα που απασχολούν τους Global Citizens!
θα ήθελα μία καθοδήγηση για το πω δουλεύονται τα Global PojectsΒήμα 1: Επιλογή θέματος και Εκπαίδευση, Εκπαίδευση, Εκπαίδευση!
Τί έκπληξη! Το πρώτο βήμα το κάνουμε ήδη και το κάνουμε καλά! Με αναγνώσεις: Διαβάζουμε επιστημονικά άρθρα, άρθρα ειδήσεων ή αναρτήσεις ιστολογίου. Αυτές οι πηγές παρέχουν μια βάση για τα θέματα που θα μάθουν οι μαθητές και τους βοηθούν να εμβαθύνουν περισσότερο. Με βίντεο: Χρησιμοποιούμε Το You Tube το WatchKnowLearn και άλλες πηγές, που είναι υπέροχοι τρόποι για να εισαγάγουμε μια ιδέα και να κάνουμε τους μαθητές να μιλήσουν. Με οπτικά μέσα: χάρτες, γραφήματα και εικόνες ζωντανεύουν τις έννοιες!
Βήμα 2: Συμμετοχή & Δράση!
Αφού «ξεκοκκαλίσουμε» το θέμα μας, ήρθε η ώρα να βάλουμε την δική μας σφραγίδα! Κάντε τις ερωτήσεις και θα εντυπωσιαστείτε! Περιμένετε να ρωτήσουν οι μαθητές: “Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;” ή να πουν, «Θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε». Στη συνέχεια, να είστε έτοιμοι να παρέμβετε ως συντονιστής. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να ενδυναμώνει τους μαθητές. Γίνετε ο οδηγός και βοηθήστε τους να κάνουν τα επόμενα βήματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα τους βοηθήσετε να δημιουργήσουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να κάνουν ένα τηλεφώνημα σε έναν οργανισμό ή να προσεγγίσουν την τοπική διοίκηση σχετικά με προτάσεις έργων.
Όταν ένας μαθητής έχει μια ιδέα αναρωτιέται “Μπορώ πραγματικά να το κάνω αυτό;” ο εκπαιδευτικός είναι αυτός που υποστηρίζει τον μαθητή λέγοντας: “Ναι! Μπορείς να το κάνεις αυτό!” Ενδυναμώστε τους μαθητές να πιστέψουν στις ιδέες τους και βοηθήστε τους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν πραγματικά να επιτύχουν μεγάλα πράγματα: τους στόχους και τις ιδέες τους!
Εμπειρίες σαν αυτές θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα μαθητών που θα πιστέψουν στον εαυτό τους και θα πιστέψουν ότι έχουν τη δύναμη να έχουν αντίκτυπο στην κοινότητά τους και στον κόσμο!
Maria Christina Varnakioti
Microsoft Certified Educator(21st Century Learning, 21st Century Learning Design, Educational Technology, Instructional Technology, Teaching with Technology)
Microsoft Innovative Educator Expert
Microsoft Innovative Educator Trainer
Microsoft Skype in the classroom Expert
Microsoft Educator Influencer
Microsoft Educator Contributor
Global woman member of Teaching Sustainable Development Goals
Participant of Climate Action Projects by Koen Timmers
Participant of the United Nations ‘’The goals Project’’
Varnakioti FLI Co-Owner
Langabee Founder
EFL Teacher
NLP Practitioner